REKLAM


Logga in »

REKLAM

fota

Fototips

Filma & fota

Bra bilder och filmklipp från semestern vill vi ju alla ha. Här är några få enkla tips för att slippa de värsta grodorna.

Fota med kameran / mobilen
 • Undvik att ta kort på någon som står framför en ljus bakgrund, t.ex. ett fönster eller mot havet, det blir bara en svart siluett. Om du måste så använd blixt. Det finns andra metoder också.
  Läs mer på Exponeringskompensation »
 • För att undvika skakningsoskärpa, håll kameran stabilt och tryck av avslutaren mjukt och fint.
 • Våga gå nära och ta närbilder, inte bara vybilder.
 • Ta bilder som är "levande", med befolkningen, människor, djur, etc., så det inte bara blir på statyer, byggnader och landskap. Experimentera med slutartiden, t.ex. i en stad med rörelse, kan bli spännande bilder.
Filma med mobilen, kameran eller videokameran
 • Undvik att zooma medans du filmar.
 • Filma aldrig mot ett starkt ljus, t.ex. när du har ett fönster eller hav bakom med stark solsken.
 • Håll stabilt i kameran, ta gärna stöd mot något.
 • Om du ska panorera, planera panoreringen innan du filmar, och för kameran mycket långsamt och stabilt.
 • Tänk på vad du får med för ljud medan du filmar. Och att det blir väldigt dåligt ljud om det blåser på micken.
 • Berätta gärna vad det är man ser när du filmar.
 • Filma aldrig som du tittar, och ha relativt korta sekvenser 3-7 sekunder för varje objekt.
 • Filma inte bara typiska turistmål, utan försök få med om det "vardagliga" i resan också, filmen blir mer levande då och mer intressant för andra att titta på. Filma gärna dig själv när du berättar om saker under resans gång, precis som om du vore en reporter. Och få med människor, inte bara vyer.
Geotagga + för en notering över bilderna.
Att geotagga innebär att koppla en fil till en plats. Oftast handlar det om att spara den geografiska positionen i en digitalkamerabild, men tekniken går att använda på rss-nyheter, videoklipp, anteckningar och mycket annat. Billiga gps-chip och standardiserade format för metadata gör att antalet enheter och tjänster med stöd för geotaggning ökar snabbt. Metadata är data som beskriver data.
Läs mer här wikipedia.org/wiki/Geotaggning »

Men det räcker inte bara med att veta var bilden är tagen, är man ute och reser flera veckor är risken stor att man inte kommer ihåg exakt vad det är på bilden.
Så för att förenkla när man väl kommit hem och tittar på bilderna så kan det vara till stor glädje att man hela tiden skrev ner exakt vad, var och när man tog bilden, alltså ha en liten bok där du hela tiden noterar dina bilder. Många digitalkameror har möjlighet till en liten ljudinspelning till varje bild och då är det ju enkelt att direkt säga vad man ser, eller när dagen är slut gå igenom sina bilder då och nämna vad det är man ser.
Minska stöldrisken
För att göra en kamera mindre stöldbegärlig så försök få den att se trasig eller mycket sliten ut, det kan man enkelt göra med lite tejp, gummiband, målarfärg etc., ha lite fantasi där så är chansen att du får behålla din kamera mycket större. Gör detta även eller kanske speciellt då kameran är helt ny, och även på en mycket billig kamera då det är trist att bli av med bilderna som var i kameran (de värderar man nog mest ändå).
Har du möjlighet, gör backup på bilderna eller ladda upp de på nätet.
Entusiast som använder gammal hederlig fotofilm?
När säkerheten höjdes ordentligt den 1 januari 2003 inom flygverksamheten så införde man en ny sorts röntgen för incheckat bagage, och den är skadlig för fotofilm. Så man rekommenderar alla att ta filmer i handbagaget och ta det genom den vanliga kontrollen. Skyltar och information om detta ska finnas tydligt uppsatt vid incheckning. Om du råkar göra fel så tar inte luftfartsverket något ansvar för detta, det är upp till resenären att göra rätt.
Länkar

HEM

UPP

Kontakta reseledaren.nu: Kontakt
Om cookies på reseledaren.nu: Cookies
Om reseledaren.nu
Sajtkarta

© Copyright 1997 - 2022 www.reseledaren.nu
Alla rättigheter reserverade, med resevration för fel.


www.reseledaren.nu - världens hemsida!