hjälp-text

REKLAM

Logga in »

REKLAM

soptunna

Resa med miljöhänsyn

Går det att kombinera?

Eller är resandet per definition ett miljöproblem?

Tänka på miljön när man är ute och reser på sin semester?
Det ska man väl ändå inte behöva, man är ju ledig just för att vila upp sig och uppleva lite annat än den trista och tråkiga grå vardagen med källsortering, pantburkar, pappersinsamling, etc.  Fakta är att våran passion till att förflytta oss rent fysiskt står för en stor del av miljöförstöringen, flygplan som spyr ut flera tusentals ton gift i våran atmosfär, för att inte nämna alla bussresor, taxiturer, bilsemestrar etc. som pågår runt om i hela världen. 
Är det inte dags att vi alla börjar tänka på miljön även när vi har semester, få in ett agerande som sitter i ryggmärgen, där vi alltid ifrågasätter oss om detta är det mest miljövänligaste sättet eller om det bara är det mest bekväma och billigaste resesättet för mig just nu. 
Hur länge finns oljan ? Låt oss hoppas att den tar slut innan våran luft gör det. 
När kommer de första riktigt miljövänliga flygplanen t.ex., ja inte så länge som vi villigt betalar att resa med de som redan finns utan att säga något om att vi vill ha alternativ. 
Det är DU som kan skapa förändring, ställ krav på flygplanstillverkarna, flygbolagen, flygplatserna, resebyråerna, på att något måste göras!

Förändring
Om ingen skapar en efterfrågan på en förändring så kommer det ingen heller.  Hur länge kommer paradisöarna vara ett paradis ? När kommer den dagen då det är rent av livsfarligt att befinna sig i solen utan en skyddsdräkt på sig ? Hur högt kommer vattnet att stiga när polerna börjar smälta ? Hur många av våra semestermål kommer att dränkas, just det ställe som du hade tänkt besöka för att ligga och vila på, koppla av från den grå vardagen, långt borta från källsortering, pantburkar och pappersinsamling?  TÄNK, AGERA och STÄLL KRAV!! Det är bara DU som kan göra att denna planet fortsätter att ha ställen vi drömmer om att åka till.  Ingen annan än just DU!
 

Några fördelar med att vi reser och ser oss omkring:

Folk i u-länder börjar upptäcka att det finns pengar att tjäna på att bevara miljö, djur och natur, istället för att såga ner träden och göra möbler av dem, döda djuren och ta deras betar och mala ner, förgifta vatten och mark, så kan man istället visa upp det för turister.
Några nackdelar:
Det går åt mycket energi och resurser på att vi ska förflytta oss, och så länge som det inte finns vettiga miljöalternativ till resandet så sker det på naturens bekostnad. Vi stör även den naturliga miljö som djuren lever i, vi skräpar ner, och vi har även en passion att mata djuren. Detta kan skapa problem och beteendeförändringar hos djuren, som kortsiktigt kanske är trevligt för oss turister - att djuren blir mer tama - men som långsiktigt kan vara förödande. Ett annat mycket stort problem vi har, eller kanske det enda egentligen, är att vi är alldeles för många människor på denna planet, och det ökar lavinartat!

Besök och stöd gärna:
WWF Världsnaturfonden
Greenpeace
Länkar
Ekoturism - se men inte röra...massturism förstör »
Miljöförbundet Jordens Vänner »
Skogsbrukskriterierna » - handlar du möbler så se till att de är FSC-märkta
Krav » - ser till att produkterna är ekologiskt odlade.
Ecodriving.com »

HEM

UPP

Kontakta reseledaren.nu: Kontakt
Om cookies på reseledaren.nu: Cookies
Om reseledaren.nu
Sajtkarta

© Copyright 1997 - 2019 www.reseledaren.nu
Alla rättigheter reserverade, med resevration för fel.


www.reseledaren.nu - världens hemsida!