REKLAM


Logga in »

REKLAM

pass

Pass

Var och hur skaffar man ett nytt pass?

Och när behöver man ha ett pass, räcker det med ID-kort inom EU?

Ha ett giltigt pass
När du ska åka till ett annat land gäller det att du har med dig korrekta resehandlingar. Det är viktigt att kolla upp detta inför varje resa. Pass och nationellt ID-kort är de enda giltiga dokument som styrker både identitet och medborgarskap.

Det bör vara minst 6 månader kvar på passets giltighetstid när du kommer hem, det är en bra regel för att veta att man har ett s.k. aktuellt pass.

Var skaffar jag ett nytt pass?

Ansökan för nytt pass görs hos polisens passexpeditioner. Det kostar i skrivande stund 350 sek, inkl foto och betalas vid ansökningstillfället.
Du kan ansöka om pass på vilken passexpedition som helst i hela landet, och även hämta handlingen på vilken som helst av dessa. Önskemål om hämtning på en annan passexpedition måste anges vid ansökningstillfället. Alla som ansöker om pass måste personligen komma till passexpeditionen.
Det tar ungefär 5 dagar innan passet är klart, beroende på säsong. Fotot tas på passexpeditionen.
Om du har ett gammalt giltigt pass ska det samtidigt lämnas in för makulering men får sedan behållas. Behöver du ditt gamla pass medan du väntar på det nya kan det gamla passet makuleras då det nya hämtas.
Provisoriskt pass kan endast sökas på ett fåtal platser.
I stockholmsområdet måste man boka tid för att skaffa pass, drop-in-möjligheten har tagits bort.
Ett tips är att ta en papperskopia på passet och ta med på resan.

Fingeravtryck
Fingeravtryck i det vanliga passet är obligatoriskt från och med den 28 juni 2009. Fingeravtryck tas på passexpeditionen och avtrycket lagras sedan i passets chip. Undantag från att lämna fingeravtryck görs för barn under 6 år och de som har permanenta skador på sina fingrar.
Den sökande som har en tillfällig skada på en eller båda händerna, vilket medför att fingeravtryck inte kan lämnas, kan endast få ett provisoriskt pass.
Läs mer på polisens hemsida »

Pass inom schengen?

Inom Schengen kan du röra dig fritt, då personkontrollerma vid gränserna har tagits bort. Du måste däremot alltid ha med dig pass eller nationellt ID-kort, eftersom du ibland måste kunna legitimera dig och visa ditt medborgarskap.
I Schengensamarbetet deltar 22 av de 27 EU-staterna. De som står utanför är Bulgarien, Cypern, Irland, Rumänien och Storbritannien, vid dessa gränskontrollerna måste du visa pass.
Island, Liechtenstein, Norge och Schwiez är inte medlemmar i EU men ingår i Schengen.
Avtalet fick sitt namn av det undertecknades i Schengen, en sömnig by i Luxemburg vid floden Mosel, nära gränserna till Tyskland och Frankrike.

Giltighetstid

Hur länge gäller passet?
Pass och nationellt id-kort är giltigt i fem år för personer över 12 år.

Pass för barn under 12 år är giltigt i tre år.

Nationellt id-kort för barn under 12 år gäller i fem år.

(Pass, som är utfärdade innan 1 april 2016 där sökande är under 12 år, är giltigt i fem år.)

Ett provisoriskt pass utfärdas för en specifik resa och gäller för den tid och det giltighetsområde sökanden har behov för. Detta ska kunna styrkas vid ansökningstillfället. Längsta giltighetstid är sju månader.

Följ gärna upp detta med att kontrollera de senaste uppgifterna på polisens hemsida ».

Blått pass/rött pass
Förut fanns det ett pass i blå färg, och det som skiljer dessa åt är att det röda passet är nyare och modernare, dvs. den är maskinläsbar, det är inte det blå. USA accepterar bara det röda passet, det blå behövde man komplettera med ett visum »

Glömt passet?

Vänd dig till närmaste polisstation/flygplatspolisen Arlanda där du kan ansöka om ett provisoriskt pass som då gäller för den aktuella resan. Avgiften är densamma som för ett vanligt pass (se ovan) och passet utfärdas direkt. Vid ansökan av ett provisoriskt pass krävs två foton.

Bestulen på passet utomlands

Blir du bestulen på ditt pass eller råkar i klammeri med rättvisan – kontakta ambassaden omedelbart. Har du då med dig en kopia på passet så förenklar det.
Mer information finns på polisens hemsida »

Pass för husdjuret
Det har blivit lättare att resa med sitt husdjur, då man inte längre behöver skaffa friskintyg och så många vaccinationer, bara mot rabies, och så avmaskning mot dvärgbandmask.
Däremot måste katter och hundar skaffa ett pass och ha med på resan. Passen utfärdas av veterinären, och innehåller på både svenska och engelska djurets ras, kön och signalement. Passfoto behövs inte, men man kan välja att ha det ändå, vilket förmodligen många kommer att göra, mest som en kul grej.
Det är nya EU-regler som innehåller de nya reglerna om husdjurspass. De gäller från och med 3 juli 2004 och framåt.
Jordbruksverket rekommenderar att alla som ska resa med husdjur inom EU ska ta kontakt med semesterortens veterinärmyndighet för att kolla läget. För länder utanför EU kommer också vissa förändringar.
Läs mer på Jordbruksverkets hemsida: www.jordbruksverket.se »

Kunskap:
pass [tyska, av italienska passaporto, tillstånd att passera hamnen], legitimationshandling för resa, numera på de flesta håll bara för utrikes resa. Sverige hade fram till 1860 strängt passtvång både vid ut- och inrikes resa; pass för utrikes resa återinfördes i anslutning till första världskriget.


HEM

UPP

Kontakta reseledaren.nu: Kontakt
Om cookies på reseledaren.nu: Cookies
Om reseledaren.nu
Sajtkarta

© Copyright 1997 - 2022 www.reseledaren.nu
Alla rättigheter reserverade, med resevration för fel.


www.reseledaren.nu - världens hemsida!