REKLAM


Logga in »

REKLAM

reseapotek

Reseapotek

Det finns massor med olika läkemedel man kan ta med sig, och oftast vet man ju själv vad man normalt sett behöver, men här är i alla fall några tips om vad man kan ta med sig till utlandet.
Undvik att köpa läkemedel i utlandet då de kan innehålla både det ena och det andra.

Förslag på innehåll i ditt reseapotek

Våtservetter/Handsprit

Hygien är A och O för att undvika olika slags smitta. Tvätta händerna ofta! Att ha med en liten flaska handsprit är bra, men våtservetter är enklare att bära med sig, de får du även ha med i handbagaget. Det finns desinficerande våtservetter att köpa.

Myggskydd

Det finns ca 3500 myggarter i världen. De grymma blodsugarna finns praktiskt taget överallt, utom på Antarktis. Så ta med dig skydd som myggmedel, myggnät, pösiga ljusa kläder, allt beroende på resmål och aktivitet.

mitt tips
Ska du vara borta en längre tid så ta med dig mycket av detta, minska hellre ner på några klädesplagg än att ta bort från reseapoteket. Det är nämligen enklare att köpa kläder i utlandet än att hitta rätt läkemedel. Och när man väl åker på något i utlandet så är man väldigt glad när man har med sig rätt saker. Diare' t.ex. är en av de lättare sakerna man kan råka ut för, liksom myggbett, solsveda, sår etc. Så packa med er läkemedel så ni klarar er. Och om ni skulle köpa något läkemedel i utlandet, så ta inte med er det hem då det kan innehålla medel som klassas som t.ex. narkotika här i Sverige.

vanlig medicin får inte föras ut ur landet efter EU-avtal
Många som fortfarande inte vet att efter Schengenavtalet trädde i kraft i april 2001 så måste man vara noga med vilka mediciner man tar med sig vid en resa till ett Schengenland. Det är nämligen inte tillåtet att föra med sig medicin som klassas som narkotika utan ett giltigt intyg att den är för privat bruk.
Intyget skrivs ut av Apoteket, man kan på Läkemedelsverket ladda hem blanketten som måste fyllas i (ett för varje läkemedel), och sen tar man med detta till Apoteket tillsammans med läkemedlet (med etikett från Apoteket) alternativt receptet och sitt pass (gäller från 1 april 2002).

För senaste informationen om detta, gå in på lakemedelsverket.se »
Detta berör alltså läkemedel som sömnmedel, lugnande mediciner och starka smärtstillande medel som t.ex. Stilnoct, Oxascand, Rohypnol, Sobril, etc.
För en komplett lista på vilka läkemedel som klassas som narkotiska i Sverige gå in på Läkemedelsverkets hemsida (se ovan).
Tänk på att de olika länderna kan ha olika läkemedel på sina narkotikalistor (bara för att krångla till det hela lite till), så för att vara helt säker bör man kontakta det landets ambassad.


HEM

UPP

Kontakta reseledaren.nu: Kontakt
Om cookies på reseledaren.nu: Cookies
Om reseledaren.nu
Sajtkarta

© Copyright 1997 - 2022 www.reseledaren.nu
Alla rättigheter reserverade, med resevration för fel.


www.reseledaren.nu - världens hemsida!