REKLAM


Logga in »

REKLAM

Budget & pengar inför resan

En resebudget är bra att ha vid större resor.

Under budgetmallen finns även några tips man kan beakta. Fyll i och beräkna vad din resa kan komma att kosta.

Budgetmall
Flygbiljetten, grundpris
Eventuella extra flygstopp
Flygskatt (ingår inte alltid i flygpriset)
Avbokningsskydd (alltid bra att ha)
Transferkostnader till / från flygplats
Försäkring
Vaccinationskostnad
[snittpris]
[antal dagar]
=
*
Mat
=
*
Logi
Hyrbilskostnader
Tågresa / bussresa
Andra resor inom landet, typ utflykter, sightseeing
Souvenirer, porto, vykort, etc.
Telefonkostnader
Ev. medlemskap i någon förening, typ STF
Övriga oväntade kostnader
Total summa

ta reda på
Försök alltid ta reda på alla kostnader så noga som möjligt, det kommer du att tjäna på när du är där ute i världen, så man inte åker på någon oväntad hög kostnad. Se till att ha ett bra försäkringsskydd, och räkna alla kostnader aningen högre än det som du fått reda på, så du har en marginal för kostnadsökningar som kan ske.
Att försöka spara in pengar mot slutet av resan p.g.a. att man kanske räknade för snålt är inte kul! Räkna alltid realistiskt och inte för optimistiskt bara för att du vill kunna komma iväg även fast du egentligen inte har de pengar som krävs, stanna då hellre hemma ett tag till och spar.
sköta betalningarna av räkningarna när man är borta
Via din Internetbank kan lägga upp räkningar så de betalas automatiskt på förfallodagen, då slipper man tänka på det när man är ute och reser.
Andra alternativet (även om man har internetbank) är att lägga upp sina räkningar på autogiro, då dras det automatiskt varje månad på det datum man bestämt.
Det tredje alternativ är att ta med sig koder och doser för sin Internetbank så kan man sköta bankaffärerna där man befinner sig (om man har tillgång till Internet dvs.), risken med detta kan ju vara att man tappar bort sin dosa eller kod.
Det fjärde sättet är ju annars att man kan låta någon bekant sköta betalningarna åt en.
Och det femte sättet, att limma igen brevinkastet, och hoppas att räkningarna försvinner automatiskt - jag rek. inte det sättet
deklarationen
Om du ska vara borta en längre tid på vårkanten, så kan du begära uppskov på deklarationen, om inte någon annan kan göra den åt dig. Sen kan man ju också deklarera via SMS eller via nätet, men då måste man dels kolla att alla uppgifterna i deklarationen är ok, sen hur man går tillväga utomlands.
pengar och betalkort
En liten buffert med t.ex. amerikanska dollar gömt i förslagsvis ett pengabälte, som man kan använd i nödfall är inte dumt. Det kan komma situationer då man helt plötsligt får svårt att få tag på pengar av en eller annan orsak. I vissa länder får man mer för pengarna om man har amerikanska dollar istället för landets egna valuta, speciellt i länder som har en mycket dålig valuta som t.ex. Indonesien. Och ha alltid ett betalkort med er, det går att använda nästan överallt i världen, men ha koll på det så ingen springer iväg med kortet och betalar andra saker med det än det du trodde att du betala för, t.ex. i en restaurang där de ofta går iväg med kortet. Visa och Mastercard är de vanligaste korten, och kan ni ha ett av varje med er, det hade vi på en jorden-runt-resa och det behövdes, för det var inte alltid man kunde använda bägge korten, speciellt i olika bankomater. 
Håll en ordentlig koll på vad ni tagit ut för pengar och hur mycket ni betalt med korten, och att ni har någon hemma i Sverige som kan stämma av kontot med era anteckningar så ingen oväntat kostnad helt plötsligt är dragen, eller att kontot är tömt, det kan bli väldigt jobbigt då. Resecheckar kan vara ett bra alternativ också. 

Läs mer på
försäkringar »

HEM

UPP

Kontakta reseledaren.nu: Kontakt
Om cookies på reseledaren.nu: Cookies
Om reseledaren.nu
Sajtkarta

© Copyright 1997 - 2022 www.reseledaren.nu
Alla rättigheter reserverade, med resevration för fel.


www.reseledaren.nu - världens hemsida!