hjälp-text

REKLAM


Logga in »

REKLAM

solskyddsmedel

Solskyddsmedel

Kom ihåg att sola klokt.

Att skydda sig mot solen har blivit allt viktigare, antalen hudcancerfall har ökat de senaste åren och vårat naturliga skydd i atmosfären har tunnats ut.

om solskyddsmedel
Din solkräm bör innehålla Titandioxid. Tidigare även Zinkoxid, men det är inte längre godkänt som UV-skydd enligt Läkemedelsverket, Zinkoxid är fysikaliskt och binds inte i huden. Tester om mänsklig påverkan av zinkoxid är få men vissa undersökningar har visat att ämnet kan ge DNA-skador, Zinkoxid har även en negativ inverkan på miljön enligt vissa tester.

Andra solkrämer som inte innehåller detta ger ett sämre skydd mot solens farliga strålar (ultraviolett strålning B, UV-B*) som skadar huden utan att det syns (rodnad) och kan då orsaka hudcancer.
Bästa skydd är kläder, en vanlig T-shirt brukar man räkna som solskyddsfaktor 10-20 (beroende på material och tjocklek).
Se även till att din solkräm är "vattenfast", även fast du inte ska bada, du svettas nämligen. Men ta som vana att smörja in dig regelbundet även fast solkrämen är vattenfast varje eller varannan timme, solkrämen bör egentligen inte heller appliceras i direkt solljus då solkrämen i det fallet kan förstärka solljuset innan krämen trängt in i huden ordentligt (kolla upp vad som står på din solkräm).
Solen tar olika hårt i världen, 10 minuters solning i Sverige och 10 minuter i Australien är en enorm skillnad, kolla upp hur stark strålningen är på den plats du ska till, information finns i lokala tidningar, via resebyrån, lokalbefolkningen, på Internet m.m. En solkräm får inte heller vara för gammal, har du haft den i 2 år bör du kasta den och köpa en ny då det kan bildas bakterier i krämen.

Här har du en skala på solskyddsfaktorerna.
Solskyddsfaktor 2 betyder att du kan vara i solen dubbelt så lång tid som du normalt klarar utan att bli rödbränd, så klara du 10 minuter normalt, så blir det alltså 20 minuter med solskyddsfaktor 2.

Solfaktortabell:

Låg

Medium

Medel-hög

Hög

Extra hög

Max

2-5

6-10

11-15

16-20

21-30

30-50


Mitt personliga råd är ändå att sluta sola, ligg i skuggan och ha det bra istället, få bort statusen att vara brun.

Viktigaste punkterna:
  • Färskvara: Förvara solskyddskrämen mörkt och svalt och helst inte längre än ett år efter att du öppnat den.
  • Rätt solskydd: Köp en kräm som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar. En solkräm märkt med "UVA" med en cirkel kring har ett UVA-skydd som är minst en tredjedel av det angivna UVB-skyddet.
  • Ta appen till hjälp: Ladda ner appen "Min soltid" för att beräkna hur länge du kan vara i solen utan att bränna dig.
  • Billig kräm duger: Enligt Råd&Röns test ger även billigare solkrämer bra skydd.
  • Kräma på ordentligt: Sätt på dig kräm innan du går ut i solen, och fortsätt smörja in dig under dagen, speciellt efter bad.
  • Stanna i skuggan: Undvik solen helt om du vill ha en fin hud när du blir äldre.
*Fakta om UV-strålning
Den solstrålning som når oss på jorden innehåller förutom synligt ljus och värmestrålning också en liten del ultraviolett ljus. Det ultravioletta ljuset kan delas in i tre våglängdsområden :
UV-A med våglängder mellan 315 och 400 nm,
UV-B mellan 280 och 315 nm och
UV-C mellan 100 och 380 nm. UV-B är det ljus som effektivast bildar pigment i huden, om pigmentet därefter utsätts för UV-A så uppkommer solbränna. Ljuset från lysrör i solarier domineras av UV-A, vilket gör att man bygger upp ett mycket sämre solskydd mot UV-B (som är farligast för huden) i ett solarium.
När huden inte har byggt upp ett bra skydd mot UV-strålning och den utsätts för starkt solljus så kan alltså inte huden absorbera UV-ljuset, resultatet blir då ett inflammationstillstånd med rodnad, ömhet och i vissa fall även blåsbildning ("soleksem"). Så småningom fjällar huden av, och har man otur och är överkänslig samt utsätter sin hud för upprepade solskador i huden så kan hudcancer uppkomma.

Farliga ämnen?
I bl.a. Danmark har man förbjudit sololjor som innehåller följande ämnen:
Benzophenone-3
Oktylmetoxycinnamat
4-methylbenzylidene
Om de är farliga eller inte är inte bekräftat, eller rättare sagt, meningarna går isär. I Sverige är det fortfarande tillåtet att sälja dessa sololjor.

Solsting
Kan man få vid överhettning av kroppen vid starkt solljus, detta behandlas med avkylning och vätsketillförsel.

Vill du ha mer råd eller information?
Om du vill ha flera solråd inför resan eller har frågor om dina födelsemärken kan du ringa till Cancerupplysningen på Radiumhemmet Karolinska sjukhuset, 08-517 766 00.

Länkar
www.zunblock.se - skydda dina barn i solen
www.sunmate.se
www.apoteket.se

HEM

UPP

Kontakta reseledaren.nu: Kontakt
Om cookies på reseledaren.nu: Cookies
Om reseledaren.nu
Sajtkarta

© Copyright 1997 - 2021 www.reseledaren.nu
Alla rättigheter reserverade, med resevration för fel.


www.reseledaren.nu - världens hemsida!