REKLAM


Logga in »

REKLAM

tullen

Tullen

Nervös när du närmar dig tullen?

Det behöver du inte vara om du följer de införsellagar som gäller. Här kan du skaffa dig en uppfattning om vad som gäller sprit och tobak.

Mötet med tullen
Sverige har ju varit tvunget att öka införselransonen under 90- och 00-talet, så att vi har samma nivå som övriga EU-länder. Den 1 januari 2004 så fick vi börja med att ta oss hela 10 liter sprit inom EU, och nu finns ingen gräns alls, under förutsättning att vissa villkor uppfylls, läs vidare nedan.

Tänk på att om du resor in i ett annat EU-land från ett annat icke EU-land så är det fortfarande bara 1 liter sprit som gäller, även fast du sen därifrån ska vidare till Sverige. Se tabeller nedan.

Dubbla spritransoner med EU-lag

Färjepassagerare som reser mellan Sverige och Finland eller till Estland via Åland får ta med sig dubbla ransoner sprit, skriver Svenska Dagbladet (nov-03).
Resenärerna kan nämligen föra in både tax-free-ransonen och EU-kvoten, vilket många inte känt till. Men det blir resultatet när Tullverket och finansdepartementet tolkar EU-lagen.

Införa alkohol från ett annat EU-land till Sverige

Införsel av alkohol för eget bruk i samband med resa.

Du får föra in alkohol skattefritt till Sverige när du reser från ett annat EU-land under förutsättningen att:

- alkoholen är avsedd för eget bruk eller för din familjs behov
- du själv transporterar varorna till Sverige
- och du är minst 20 år gammal

Det finns ingen övre gräns för hur mycket alkohol du får föra in, men det ska vara för ditt eget eller din familjs behov. Du får även ta med dig alkohol om du ska ha en fest till exempel bröllop eller födelsedagsfest där du bjuder på alkoholen vid evenemanget.

Du får däremot inte ta betalt för alkoholen även om det bara skulle täcka de kostnader du haft för inköpet.

(För vissa områden utanför EU:s skatteområde, exempelvis Åland och Kanarieöarna gäller reglerna för land utanför EU, se nedan.)

(Tax-free har ju sen länge avskaffats inom EU (f.o.m. 1 Juli 1999), och ransonerna har förändrats med tiden. Gränsen ligger oftast numera hur mycket t.ex. flygbolaget tillåter att man tar med sig i vikt. Vilket kan vara nog så viktigt att kontrollera innan man står där med flera pallar av vin.)

Införa alkohol och andra varor från ett land utanför EU till Sverige (gäller även från Åland & Kanarieöarna)

Du får föra in alkohol skattefritt i Sverige när du reser från ett land utanför EU om alkoholen är för eget bruk (eller för din familjs behov) och personligen transporterar varorna till Sverige. Du måste vara minst 20 år för att få föra in alkohol, och 18 år för tobak. Den tull- och skattefria privatinförseln av alkohol från länder utanför EU till Sverige är dock begränsad till vissa kvantiteter av varor. För alkoholvaror du för in utöver resanderansonen måste tull och svensk punktskatt betalas.

Om inresan till Sverige sker med flyg eller färja i kommersiell trafik får du tull- och skattefritt ta med dig varor för 4 300 kronor. Om inresan sker på annat sätt kan du ta med dig varor för 3 000 kronor utan att betala några avgifter. Varorna måste transporteras personligen


Förutom ovanstående varor får du tull- och skattefritt ta med:
  • 1 liter spritdryck eller 2 liter starkvin (inklusive mousserande vin)
  • 4 liter vin
  • 16 liter starköl
  • 200 cigaretter eller 100 cigariller eller 50 cigarrer eller 250 gram röktobak eller en proportionell blandning av dessa tobaksvaror.

Om du är bosatt i Sverige och reser med färja från Åland eller Norge så måste du ha varit utomlands i minst 20 timmar för att få ta med dig alkoholdrycker och tobaksvaror - tull och skattefritt - om inte varorna är beskattade där.

Om du skulle välja att skicka hem de varor du har köpt, kommer du att få betala tull och andra eventuella skatter på hela varuvärdet - inklusive frakt och försäkring.

Gränser och definitioner
spritdryck:
alkoholdryck med en alkoholhalt som som överstiger 22 volymprocent

vin:
annat vin än starkvin samt annan alkoholdryck med en alkoholhalt som överstiger 3,5 men inte 15 volymprocent och som inte är starköl


starkvin:

alkoholdryck med en alkoholhalt som överstiger 15 men inte 22 volymprocent samt mousserande vin

starköl:
öl med en alkoholhalt som överstiger 3,5 volymprocent

Tobaksvaror får införas endast av den som fyllt 18 år.
Alkoholdrycker får införas endast av den som fyllt 20 år.

* OBS! VIKTIGT!

Eftersom regler och lagar ändras hela tiden så kan det vara bra att ni kontrollerar upp alla uppgifter på denna sida med tullverket, så inga olägenheter inträffar vid er hemresa:
tullverket.se »


HEM

UPP

Kontakta reseledaren.nu: Kontakt
Om cookies på reseledaren.nu: Cookies
Om reseledaren.nu
Sajtkarta

© Copyright 1997 - 2022 www.reseledaren.nu
Alla rättigheter reserverade, med resevration för fel.


www.reseledaren.nu - världens hemsida!