Att betala utlandsresan med ett kreditkort, och sedan ta med kortet på resan, har flera fördelar.
Detta inte minst eftersom reseförsäkring och rabatter kan ingå. Men det finns även ett par klassiska kortmisstag som är viktiga att undvika. I annat fall kan onödiga kostnader uppstå.
De flesta resekreditkort har valutapåslag. Det innebär att 1 - 2,5 % betalas i avgift på samtliga kortinköp som sker i utländska valuta. Om kortinköp sker på 20 000 kronor innebär det en extra kostnad på 200 - 500 kronor.
På kortare charterresor, där både boende och utflykter redan är betalda, blir inte extrakostnaden speciellt stor. Är det däremot en längre utlandsvistelse som väntar kan ett kreditkort utan valutapåslag väljas. Ett alternativ är att välja ett kompletterande resekort som har just denna fördel.
Att köpa utländsk valuta, på växlingskontor, kan innebära dubbla kostnader. Många kortutgivare anger nämligen att köp av utländsk valuta inte klassificeras som kortköp utan som kontantuttag. Därmed dras en avgift för kontantuttag vid varje tillfälle. För det andra har växlingskontor avsevärt sämre växlingskurs än vad som används vid kortbetalning, även om valutaväxlingspåslag tillkommer.
I första hand bör därmed kortköp ske på resmålet. Behövs kontanter kan de tas ut i en automat. Sämsta alternativet är alltså att köpa kontanter, på växlingskontor, och betala med kreditkortet.
Läs mer: Se valutakurser och valutaväxlare här
Avbeställningsskydd samt ersättning för försenat flyg eller bagage är mycket vanliga försäkringsdelar i den reseförsäkring som ingår i de flesta kreditkort. Men det kan även ingå ytterligare försäkringsdelar som kan utnyttjas om oturen är framme.
Genom att läsa igenom försäkringsvillkoren inför avresa blir det tydligare vid vilka tillfällen som ersättning kan sökas. Det kan gälla allt från självrisk på hyrbil till olycksfallsförsäkring samt ersättning för anhörig att komma till resmålet om du blir inlagd på sjukhus.Läs mer: Läs mer om reseförsäkringen
När kortbetalning sker utomlands erbjuds betalning ske i kortets eller landets valuta. Samtliga svenska banker rekommenderar att inköpet sker i landets valuta. Det innebär att växling sker, helt automatiskt, av banken vid kortbetalning. Detta till en kurs som är mycket nära den internationella växlingskursen.
Väljs däremot betalning ske i SEK sker så kallad dynamisk valutaväxling. Det innebär att handlaren genomför växlingen till den kurs som de erbjuder. Med andra ord betydligt mindre förutsägbart och med större risk att växling sker till ofördelaktig kurs.
Läs mer: Betala i svenska kronor eller lokal valuta
Inför att kortinköp önskas ske utanför Sverige kan regionspärrar behöva öppnas. Det är en säkerhetsfunktion som innebär att kortnumret inte kan användas utanför vissa regioner så länge som spärren är aktiv.
Ändring kan enkelt ske via bankens hemsida eller app. Det är däremot fördelaktigt att göra detta före avresa då tillgång till internet inte är alltid är möjligt. Skulle dessutom din mobil bli stulen är risken att du inte kan logga in på app eller bank.
Läs mer: Läs Nordeas guide hur regionspärrar ändras
Spärrnumret, som används för att ringa och spärra kreditkortet, bör alltid tas med. Det är en fördel att skriva ner det så det nås även om internet skulle ligga nere eller om mobilen stjäls. I annat fall kan det ta relativt lång tid att nå spärrnumret varpå ytterligare kortbedrägerier kan hinna ske. Aktivera även personlig kod hos banken så att identifiering kan ske online även utan BankID.
Läs mer: Skaffa dig bankkoll inför resan
Många väljer att enbart ta med ett enda kort på utlandsresan. Vanligtvis det kort som resan betalats med och som används i vardagen i Sverige. Men med tanke på den begränsade service som banken kan erbjuda på distans finns en fördel att ha med två kort. Helst av allt ska dessa vara från olika banker för att öka möjlighet till betalning.
Läs mer: Se en jämförelse av olika resekreditkort
Sker resan till ett land där kontanter är primärt betalningsmedel kommer stora belopp behöva tas ut från automat på resmålet. Alternativet är visserligen att växla i Sverige, hos växlingskontor, men det sker då till sämre växlingskurs. Dessutom är det få som vill bära med sig 15 - 20 000 kronor i kontanter på resan. Inte minst eftersom försäkringar inte alltid täcker stöld av kontanter i den omfattningen.
Många kreditkort har däremot uttagsgräns på just 15 000 - 20 000 kronor under en löpande 7-dagarsperiod. Sker uttag på dessa belopp kommer kortet alltså inte kunna användas för ytterligare uttag under dessa dagar.
Läs mer: Läs våra reseguider för att se om kontanter eller kort förväntas vara primärt betalningsalternativ på ditt resmål.