ANNONS
Vad är ett resekort och vad finns det för fördelar med det?
Ett resekort är ett kredit- eller betalkort som marknadsför som extra fördelaktigt att använda under resor. Dessa kort har en rad olika förmåner som du kan dra nytta av både innan och under resan, till exempel försäkringar och rabatter. Ett del kreditkort är även utan valutapåslag vilket gör hela resan billigare. I denna text går vi igenom varför och hur du kan spara pengar på att använda rätt kort till rätt sak vid resor.
Många kort har så kallade bonus eller cashback-system som ger dig en viss bonuspoäng på varje krona som spenderas med kortet. Med en del kort, som till exempel Bank Norweigan eller Marginalen Traveller, kan denna bonus omvandlas till resor på ett mycket fördelaktigt sätt. Hos Bank Norweigan får du exempelvis en cirka en procent tillbaka om du använder dina poäng till flygresor medan du endast får en halv procent om du väljer att ta ut bonusen i cashback. Dessutom får du extra mycket poäng, upp till fyra procent, när du köper flygbiljetter hos Norweigan air.
Som en bonus har dessutom dessa kort ofta mycket förmånliga rabatter och erbjudanden speciellt framtagna för dig som älskar att resa. Till exempel kan du många gånger hyra bil billigare eller få en riktigt bra deal på ett hotell. Ofta får du dessutom extra bonus när du bokar genom att använda kreditkortet.
Nästan alla kreditkort har en gratis reseförsäkring med avbeställningsskydd som gäller alla resor helt eller delvis betalas med kortet. Eftersom de flesta hemförsäkringar inte har avbeställningsskydd är detta mycket fördelaktigt. Avbeställningsskyddet gäller om du måste avboka resan i sista sekund på grund av till exempel sjukdom hos dig själv eller någon av dina medpassagerare. Exakta villkor varierar så läs det finstilta innan du bokar. Observera också att reseförsäkringen inte kan ersätta hemförsäkringen. Tvärt om gäller den vanligtvis bara ifall du också har en hemförsäkring.
Många resekort, till exempel Marginalen Traveller och Collector Easyliving har också en rad andra försäkringar som skyddar dig om något går fel när du väl rest hemifrån. Dessa försäkringar kan till exempel ge dig ersättning om ditt bagage eller flyg blir försenat, täcka din självrisk om du krockar med hyrbilen eller ge dig pengarna tillbaka du måste avboka någon aktivitet på grund av sjukdom. Om du tecknar en så pass omfattande reseförsäkring via din hemförsäkring eller något externt bolag blir kostnaden betydligt högre än avgiften för kreditkortet.
Valutapåslag eller växlingsavgift är ett tillägg på omkring ett par procent som de flesta kredit och bankkort lägger på köp och uttag du gör i en annan valuta än svenska kronor. Vanligtvis bakas denna avgift in i beloppet du handlat för och många vet därför inte om att den finns. Vid en längre utlandsresa kan det dock bli en del pengar - två procents påslag blir 20 kronor för varje tusenlapp du spenderar under resan. Genom att välja ett resekort utan valutapåslag kan du komma undan denna avgift.
För närvarande är Collector Easyliving det enda kreditkortet utan valutapåslag. Eftersom detta kort har gratis årsavgift i ett år kan det vara värt att införskaffa om du exempelvis ska bo några månader utomlands. Det finns också en rad debetkort som saknar denna avgift, till exempel Lunar, Revolut och P.F.C. Tänk på att ett kreditkort med bonus delvis kan väga upp valutapåslaget. Väljer du till exempel att använda Bank Norweigans kort, som har 1,75 procent i valutapåslag och 0,5 procent i bonus på allt du handlar, blir valutapåslaget i praktiken endast 1,25 procent jämfört med ett kort som saknar valutapåslag men inte heller har någon bonus.
En annan avgift som man sällan tänker på i Sverige är uttagsavgiften. Om man reser utomlands, speciellt utanför Europa, inser man dock snabbt att Sverige är väldigt långt fram när det kommer till kortanvändning jämfört med andra länder. Kontanter blir därför en nödvändighet för att klara dig under resan. Att växla pengar i Sverige är dyrt så det bästa sättet att få tag i kontanter är att ta ut dem på plats. De flesta kort tar mellan två och tre procent, eller lägst runt 40 kronor för detta. På det tillkommer också valutapåslaget.
Kreditkortet från Bank Norweigan och debetkorten från Lunar, Revolut och P.F.C saknar uttagsavgift och är bra att ha om du ska till ett land där cash är king. Dock kan den lokala banken som driver bankomaten ta ut en avgift. Denna läggs på den eventuella uttagsavgift som kortet har och går inte att komma ifrån.
Vissa dyrare så kallade premiumkort ger dig extra flärd och bekvämlighet när du reser. Med till exempel Resurs World, kort från American Express eller storbankernas platinumkort får du tillgång till lounger på flygplatser och tågstationer. Exakt vad som gäller kring antal besök och vilka lounger som ingår varierar men klart är att det blir billigare att välja något av dessa kort jämfört med att betala för att få motsvarande tillgång. En extra fördel är att dessa kort även kommer med concierge service - en personlig assistans som hjälper dig med till exempel evenemangsbokningar.